Web Analytics Made Easy - Statcounter

نیروی هوایی پس از حضور در ۲ رزمایش عمومی ارتش در سال جاری، سومین رزمایش خود را به شکل تخصصی برگزار کرد. - اخبار سیاسی -

گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم- رزمایش هوایی بزرگ نیروی هوایی ارتش طی روزهای اخیر با محوریت پایگاه هوایی شهید بابایی در اصفهان و مشارکت سایر پایگاه ها برگزار شد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

(کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

این سومین حضور نهاجا پس از شرکت در رزمایش های ذوالفقار-99 و مدافعان آسمان ولایت 99 در سال جاری بود که طی 2 روز (12 و 13 آبان) به شکل تخصصی با بکارگیری ده ها فروند از انواع هواپیماهای شکاری، بمب افکن، سوخت رسان، جنگ الکترونیک و پهپادها انجام شد.

همچون سال‌های گذشته مراحل استقرار، تمرینات بدون سلاح و نیز مرحله نمایش اقتدار با به کارگیری انواع تسلیحات در این رزمایش صورت پذیرفت. ترکیبی از نیروهای با تجربه و جوان در این رزمایش حضور داشتند تا کار انتقال تجربه عملیاتی در محیطی نزدیک به شرایط رزم واقعی صورت پذیرد. در این گزارش مروری بر مهمترین اتفاقات و اخبار این رزمایش داریم.

* پهپادها، رکن رو به توسعه در نهاجا

در سالهای اخیر یگان های پهپادی در نیروی هوایی ارتش روند رو به توسعه ای داشته اند. علاوه بر پهپادهایی نظیر ابابیل-3، مهاجر-4 و کرار که ساخت سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع هستند خود نیروی هوایی نیز متناسب با نیاز خود، پهپاد شناسایی و رزمی کمان-12 را ساخته است. در این رزمایش علاوه بر پهپاد کرار و کمان-12 یک پهپاد انتحاری به نام آرش نیز معرفی شد.

پهپاد کمان-12 ساخت نیروی هوایی ارتش

پهپاد کرار به گفته مسئولین رزمایش هم در اجرای عملیات جنگ الکترونیک و هم بمباران هوایی شرکت داشت. این پهپاد در رزمایش اخیر اقدام به رهایی بمب 500 پوندی یا 225 کیلوگرمی نمود که با دقت خوبی به هدف اصابت کرد. این بمب از نوع سقوط آزاد و غیر هدایت شونده است و برای انهدام اهداف معمولی کاربرد دارد.

پهپاد کرار مسلح شده به بمب 500 پوندی

رهایی بمب از پهپاد کرار از نمای دوربین نصب شده روی پهپاد

اصابت بمب به نزدیک دایره مرکزی هدف

اما کرارهای نهاجا قابلیت به کارگیری بمب های هوشمند و دورایستا را نیز دارند که بمب بالابان با برد 25 کیلومتر یکی از آنها است. مشخص نشد پهپاد کرار در مأموریت جنگ الکترونیک از چه سامانه ای استفاده می کند اما نیروی هوایی ارتش غلاف های حامل تجهیزات جنگ الکترونیک قابل نصب روی هواپیما و پهپاد را توسعه داده است که احتمالاً کرار حامل یکی از همین غلاف ها بوده است.

پهپاد کمان-12 قابلیت حمل سه موشک اخگر یا بمب های همرده با آن را دارد. البته در این رزمایش و نیز رزمایش مشترک ذوالفقار-99، پهپاد کمان-12 در نقش های شناسایی، هدفیابی و نظارت وارد عمل شد.

پهپاد کمان-12؛ سامانه الکترواپتیکی پایدار شده در زیر دماغه قابل مشاهده است

تصاویر ارسالی از اهداف و قفل اپتیکی روی آن

پهپادهای انتحاری از جمله تسلیحاتی هستند که عملکرد قابل توجه آنها در جنگ اخیر قره باغ بار دیگر ارزش عملیاتی بالای آنها را نشان داد. در ایران نیز از دو دهه پیش انواعی از پهپادهای انتحاری ساخته شده بودند.

اخبار رزمایش| داگ فایت میگ-29 و F-14 های نهاجا/ انهدام رادارهای زمینی توسط سوخو-24

 

پهپاد آرش که البته تصویر مناسبی از آن منتشر نشد تا بتوان نگاه دقیقتری به ویژگی های آن داشت اما اعلام شد که در این رزمایش با طی مسافت 100 کیلومتر به هدف رسیده و پس از شیرجه از ارتفاع پائین روی هدف به دقت به آن اصابت کرده است. با توجه به مشابهت های این پهپاد با نمونه کیان در نیروی پدافند هوایی ارتش احتمالاً این پهپاد برد بسیار بیشتری دستکم تا 500 کیلومتر دارد.

شیرجه پهپاد آرش روی هدف

نمایشگر کنترل پهپاد آرش نشان می دهد که این پهپاد در ارتفاع 298 متری با سرعت 324 کیلومتر بر ساعت روی هدف شیرجه رفته است

* عملیات ترکیبی پهپاد و جنگنده

یکی از ویژگی های نیروهای هوایی پیشرفته دنیا، اجرای عملیات های ترکیبی توسط پرنده های بدون سرنشین و هواپیماهای رزمی سرنشین دار است. پهپادها در چنین مأموریتی عمدتاً در نقش هدفیابی برای هواپیماهای جنگنده پیش رسیدن آن به منطقه هدف عمل می کنند.

جنگ الکترونیک، نشانه گذاری لیزری و عملیات های فریب از دیگر فعالیت های پهپادها در چنین نقشی است.

علاوه بر ارزش هایی که این عملیات ترکیبی به قابلیت های رزمی نیروی هوایی می افزاید، به کارگیری سامانه های مخابراتی امن و تجهیزات الکترونیکی لازم برای دریافت و به کار گیری اطلاعات در هواپیمای جنگنده به طوری که در شرایط مختلف این ارتباط پایدار بماند و مأموریت تا انتها انجام شود از دیگر وجوه مهم در پس پرده رسیدن به توانایی عملیات ترکیبی پهپاد و جنگنده است.

با توجه به تنوع مناسبی از پهپادها که در نیروی هوایی ارتش به وجود آمده این نوع عملیات ترکیبی در مأموریت های مختلف قابل اجرا بوده و مؤلفه بسیار مهمی به توانمندی تأثیرگذاری نیروی هوایی ارتش روی صحنه رزم ایجاد می کند.

* چشم جدید برای فتوفانتوم ها

یکی از اخبار اعلام شده در این رزمایش، عملیات گونه شناسایی جنگنده F-4 فانتوم یعنی RF-4E معروف به فتوفانتوم با دوربین جدیدی به نام «سمات» بود.

این هواپیما در دوران جنگ تحمیلی که پهپاد و تصاویر ماهواره ای در اختیار نیروی هوایی نبود نقش بی نظیری در تهیه اطلاعات مورد نیاز برای اجرای عملیات هوایی داشت.

امروزه با وجود پهپادها، به علت قابلیت حمل محموله های سنگین، جنگ الکترونیک و سرعت و برد پروازی بالا، همچنان فتوفانتوم ها در برخی مأموریت ها اولویت اول را دارند.

نمونه شناسایی هواپیمای F-4 فانتوم

متخصصان نیروی هوایی ارتش با کمک سایر بخش های تخصصی در کشور موفق به طراحی و ساخت یک دوربین جدید به نام سمات شده اند که در نهمین رزمایش فدائیان حریم ولایت به کار گیری آن رسماً اعلام شد.

از مشخصات این دوربین اطلاعی در دست نیست اما نگاهی به تجهیزات الکترواپتیکی ساخت وزارت دفاع نشان می دهد که امروزه توانایی کشور در توسعه چنین تجهیزاتی به صورت جهشی افزایش یافته است.

پیش از این در گزارش مستقلی برخی از این تجهیزات را معرفی کرده بودیم؛ دوربین هایی با برد بسیار بالا و دقت زیاد که حتی در ماهواره های ساخت داخل نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

با توجه به اینکه توانایی ارسال بی درنگ تصاویر از دوربین در ماهواره های ساخت داخل و حتی ماهواره برهایی که با سرعت بسیار بالا پرتاب شده و پرواز با سرعت های هایپرسونیک را تجربه می کنند، احتمالاً در دوربین جدید نصب شده روی فتوفانتوم ها نیز قابلیت ارسال بی درنگ (Realtime) ایجاد شده است. توانایی به اشتراک گذاری این تصاویر با سایر پرنده های رزمی همانطور که عملیات ترکیبی پهپاد و جنگنده صورت می پذیرد از دیگر گمانه های قابل طرح در مورد این قابلیت جدید فانتوم های شناسایی کشور است.

* بمب های دورایستا، سلاح کاربردی شده در نهاجا

بمب قاصد-1 که در شهریور 1386 همزمان با افتتاح خط تولید در وزارت دفاع، معرفی شد اولین سلاح دورایستای نسل جدید در نیروی هوایی ارتش بود.

این بمب با هدایت اپتیکی، قابلیت رسیدن به برد چند ده کیلومتر و بیشتر از همه تسلیحات قبلی هواپایه ساخت داخل را داشت. کمی بعد نمونه جدید آن با اصلاحاتی از جمله در سامانه پرواز با برد نزدیک به دو برابر عملیاتی شد و برد دورایستایی تسلیحات نیروی هوایی ارتش را به حدود 60 کیلومتر رساند.

در رزمایش سال 1399 نهاجا نیز بمب قاصد که از سرجنگی 2000 پوندی (907 کیلوگرمی) بهره می برد و جرم نهایی آن به بیش از 1000 کیلوگرم می رسد توسط جنگنده های F-4E به کار گیری شد. این بمب با دقت بسیار بالا و خطای نزدیک به صفر به هدف اصابت می کند و به علت سرجنگی بسیار سنگین، علیه اهداف مهم کاربرد دارد.

بمب قاصد روی جنگنده F-4 فانتوم

بمب یاسین نوع دیگری از تسلیحات هواپرتاب دورایستا ساخت وزارت دفاع کشورمان است که در سال 1398 به طور رسمی رونمایی شد. این بمب نسل جدید و پیشرفته هم از پهپادها و هم جنگنده ها پرتاب می شود و به برد 100 کیلومتر می رسد. ویژگی آن استفاده از بال هایی مشابه پهپادها است که امکان پرواز طولانی تری را نسبت به بالهای مورد استفاده در بمب قاصد می دهد.

اخبار رزمایش| انهدام اهداف زمینی توسط فانتوم‌ها با بمب قاصد

 

این بمب از سرجنگی 500 پوندی یا 225 کیلوگرمی استفاده کرده و وزن کلی آن با کیت افزایش برد و افزایش دقت شامل بالها و بالک ها و سامانه های ناوبری و هدایت به حدود 300 کیلوگرم می رسد.

یاسین با برخورداری از سامانه های ناوبری و هدایت ماهواره ای به دقت اصابت بسیار بالایی می رسد که در حد خطای کمتر از 10 متر در آزمایش های قبلی دیده شده است.

بمب هدایت شونده و دورایستای یاسین زیر بال جنگنده فانتوم

در سالهای گذشته بمب یاسین با موفقیت از شکاری های سبک F-7 رها شده و با کاربردی شدن روی این هواپیما، ارزش عملیاتی آن را بسیار بالاتر برده بود.

در رزمایش سال 99 تصویری از نصب بمب یاسین روی جنگنده F-4 فانتوم منتشر شد که نشان می دهد روند توسعه تسلیحات دورایستای نسل جدید روی سایر هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی ارتش نیز ادامه دارد.

با توجه به قابلیت حمل محموله زیاد در جنگنده F-4 انتظار می رود که در آینده شاهد حمل و به کار گیری تعداد بالاتری از این نوع تسلیحات روی این جنگنده بوده و سایر هواپیماها نظیر سوخو su-24 و F-5 و صاعقه و کوثر نیز به این تسلیحات جدید مجهز شوند.

* بمب افکن های سنگین سوخو su-24 با بمب های تأخیری

علاوه بر هواپیماهای F-4 فانتوم و F-5 تایگر که به بمب های تأخیری دارای پره های فلزی باز شونده برای اجرای عملیات بمباران در ارتفاع پائین مجهز هستند سوخوهای ارتش نیز در این رزمایش اقدام به رها کردن بمب های تأخیری نمودند.

این نوع بمب ها بر خلاف نمونه های مورد استفاده در جنگنده های فانتوم و تایگر به جای پره های فلزی از چترهای باز شونده برای کاهش سرعت برخوردار هستند.

پرتاب بمب تأخیری با پره باز شونده توسط فانتوم ها

پرتاب بمب تأخیری دارای چتر از سوخوهای ارتش

هدف از کاهش سرعت در بمباران های ارتفاع پائین ایجاد فرصت فرار برای هواپیمای رها کننده بمب ها است تا از ترکش ها و شعاع انفجار بمب های خود در امان بماند. در عوض رها کردن بمب های بدون هدایت از ارتفاع پائین موجب اصابت با دقت بسیار بالا به اهداف می شود.

اخبار رزمایش|اهداف زمینی توسط بمب یاسین منهدم شد

 

همچنین گفته شد که بمب افکن های سوخو su-24 ارتش علیه رادارهای دشمن فرضی نیز اقدام به شلیک موشک نمودند که از توانمندی های خاص این هواپیما توانایی شلیک موشک های ضد رادار KH-58 است.

* جدیدترین عضو به مخفی ترین شاخه نیروی هوایی ارتش اضافه شد

مجموعه هواپیماهای جاسوسی و نظارت الکترونیک و جنگ الکترونیک در نیروی هوایی ارتش، یکی از ناشناخته ترین شاخه های این نیرو هستند که معمولاً جزو اولین دریافت کنندگان تجهیزات جدید مخابراتی، الکترونیکی و جاسوسی هوایی ساخت جهاد خودکفایی ارتش و وزارت دفاع هستند.

دو فروند بوئینگ 707 و یک یا تعداد بیشتری هواپیمای C-130 (خفاش) اعضای اصلی این یگان را تشکیل می دادند.

در رزمایش اخیر نیروی هوایی ارتش، یک هواپیمای سه موتوره فالکن50 با نام مستعار سایه به شاخه پرنده های جاسوسی و جنگ الکترونیک نیروی هوایی ارتش اضافه شد و تصاویری از آن به طور رسمی منتشر شد.

فالکن50 هواپیمای جنگ الکترونیک جدید ارتش

این هواپیماها مجهز به انواع تجهیزات شنود و جمع آوری اطلاعات سیگنالی و تحلیل و بررسی آنها هستند. سامانه های کشف محل رادارها و ارتباطات بیسیم و نیز سامانه هایی برای ایجاد اخلال در عملکرد رادارها و مخابرات دشمن در باندهای فرکانسی مختلف روی این نوع پرنده ها نصب می شوند.

فالکن50 هواپیمایی با طول نزدیک به 19 متر، بیشترین جرم برخاست کمتر از 17.5 تن سرعت پروازی بیشینه نزدیک به 890 کیلومتر بر ساعت و مداومت پروازی 7.5 تا نزدیک به 8 ساعت و برد نهایی بیش از 5900 کیلومتر است. این هواپیما توانایی بلند شدن از باندهای 1500 متری و فرود در باندهای کمتر از 1000 متری را دارد. بین 580 تا 1600 کیلوگرم بار در این پرنده قابل حمل است. ظرفیت سرنشین آن نیز به جز خلبان و کمک خلبان، 9 نفر است.

فالکن50 در حال رها کردن فریب دهنده های حرارتی

این پرنده جدا از افزودن به کمیت هواپیماهای با مأموریت ویژه جاسوسی و جنگ الکترونیک، به واسطه ابعاد کوچکتر خود نسبت به بوئینگ707 و سی-130 به راحتی می تواند در تمام فرودگاه های کشور رفت و آمد داشته و مأموریت های خود را بدون نیاز به مراجعه به فرودگاه های محدود و مشخصی به انجام برساند.

از دیگر عملیات های انجام شده در رزمایش، شلیک راکت های 70 میلیمتری ساخت داخل از جنگنده های صاعقه-1 و 2 و F-7 و نیز رها کردن بمب های آتشزا توسط جنگنده های F-5 بود. تمرین نبرد هوایی جنگنده های شکاری رهگیر Mig-29 و F-14 از دیگر رخدادهای این رزمایش بود. یکی از هواپیمای F-14 حاضر در صحنه رزمایش به جایگاه های حمل یا پایلون موشک های فینیکس و فکور مجهز بود. مشخص نیست که آزمایشی برای شلیک این موشک های نیز خارج محدوده دید ناظران رزمایش صورت گرفته یا خیر.

شلیک انبوه راکت 70 میلیمتری توسط جنگنده صاعقه-2

جنگنده F-14 تامکت در حال رها کردن فریب دهنده حرارتی؛ پایلون های موشک فینیکس و فکور زیر بالها مشخص است

تمرین انهدام موشک هدف توسط موشک هوا به هوای جنگنده میگ همچون برخی از رزمایش های گذشته در این رزمایش نیز تمرین شد با این تفاوت که این بار هدف دارای انحراف زاویه ای زیادی نسبت به مسیر پروازی جنگنده شکار کننده بود. در نتیجه مانور سنگین با شتاب جی بالا توسط موشک R-73 برای رسیدن به هدف با موفقیت صورت پذیرفت.

مانور شدید موشک R-73 برای اصلاح مسیر به سمت هدف

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: نیروی هوایی ارتش عملیات ترکیبی جنگ الکترونیک ارتفاع پائین اجرای عملیات پهپاد کمان 12 کار گیری پهپاد کرار وزارت دفاع بسیار بالا بمب یاسین جنگنده ها فانتوم ها ساخت داخل F 4 فانتوم جنگنده F 4 رها کردن بمب قاصد پرنده ها بمب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۸۵۹۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیروی هوایی ارتش امروز از هر زمان دیگری آماده‌تر است

به گزارش خبرگزاری مهر، امیر حمید واحدی فرمانده نیروی هوایی ارتش در بیست و سومین دوره رزم مقدماتی نخبگان مرکز آموزش ۰۱ شهیدان سرباز نیروی زمینی با اشاره به نام‌گذاری نیروی هوایی ارتش به نام «نیروی الهی» از سوی امام خمینی (ره) اظهار داشت: این نام‌گذاری معمار کبیر انقلاب اسلامی وظیفه همه ما را در این نیرو صد چندان کرده است.

امیر سرتیپ واحدی در ادامه به اقدامات منافقین در بدو پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و عنوان کرد: یکی از خیانت‌های منافقین، مطرح کردن موضوع انحلال ارتش بود که با درایت حضرت امام خمینی (ره) این توطئه دشمنان خنثی شد.

فرمانده نیروی هوایی ارتش نقش این نیرو را در ابتدای جنگ تحمیلی بی‌بدیل و کلیدی توصیف کرد و افزود: نیروی هوایی در تمام طول هشت سال دفاع مقدس یا نوک پیکان عملیات‌ها بود و یا پشتیبانی‌کننده آن‌ها. این نیرو عملیات‌های بسیار زیادی در طول جنگ انجام داد و به لطف خدا و با غیرت کارکنان از تمام این‌ها سربلند بیرون آمد.

وی سپس به تشریح عملیات پیچیده «حمله به اچ ۳» پرداخت و گفت: عملیات حمله به اچ ۳ هنوز در بسیاری از دانشگاه‌های نظامی دنیا به عنوان یک عملیات هوایی بسیار پیچیده و منحصر به فرد تدریس می‌شود. طی کردن مسافت بسیار زیاد با جنگنده اف ۴، انجام سه مرحله سوخت‌گیری هوایی و انهدام بیش از ۵۰ فروند هواپیمای عراقی روی باند در دورترین نقطه خاک عراق از مرزهای کشورمان، این عملیات را منحصر به فرد کرده است.

امیر واحدی تأکید کرد: نیروی هوایی ارتش امروز از هر زمان دیگری آماده‌تر است و ما آمادگی داریم که به صورت شبانه‌روزی از این مرز و بوم در برابر تهدیدات دشمنان ایستادگی کنیم.

فرمانده نیروی هوایی ارتش به عملیات «وعده صادق» نیز اشاره و بیان کرد: رژیم صهیونیستی در حمله به ساختمان کنسولگری کشورمان در سوریه مرتکب خطای بدی شد و باید جواب دندان‌شکنی دریافت می‌کرد. وقتی روحیه همکارانم در نیروی هوایی را دیدم، به آینده این نیرو امیدوارتر شدم؛ چون تمام چهره‌ها مصمم و بدون واهمه از دشمن همه پای کار این عملیات بودند.

وی همچنین خطاب به کارکنان وظیفه نخبه گفت: شما نخبگان این کشور هستید و ما در نیروی هوایی به تخصص شما نیاز داریم. بدانید که آینده‌ساز این کشور شما هستید و یک لحظه ایستادن و کند حرکت کردن در مسیر پیشرفت ایران ممکن است سال‌ها باعث عقب‌افتادگی شود.

امیر واحدی با اشاره به توطئه‌های دشمنان در زمینه فرار مغزها و نخبگان از کشور، خاطرنشان کرد: نخبگان عزیز، باید بدانید که چرخ اقتصاد، صنعت و فرهنگ این کشور به دستان شما حرکت می‌کند؛ لذا مواظب تبلیغات دروغین دشمنان باشید و تا می‌توانید در خدمت این کشور و مردم باشید.

کد خبر 6100411 هادی رضایی

دیگر خبرها

  • نیروی هوایی ارتش امروز از هر زمان دیگری آماده‌تر است
  • واحدی: همه در نیروی هوایی پای کار عملیات وعده صادق بودند
  • واحدی: همه نیروی هوایی پای کار عملیات وعده صادق بودند
  • سقوط اف-۱۶ نیروی هوایی سنگاپور
  • ایران در این پایگاه مخفی برای حزب الله لبنان پهپاد می سازد؟ | جزئیات ادعای تلگراف
  • ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه (+عکس)
  • ضعف فرانسه در تامین امنیت هوایی المپیک پاریس
  • حزب الله: با پهپادهای انتحاری المطله را هدف قرار دادیم
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان | گزارش مهم یک پایگاه تحلیلی نظامی
  • هشدار رئیس سیا درباره شراکت ایران و روسیه/ افزایش مجروحان رزمایش دریایی آمریکا به ۳۵ نفر/ حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به بندر ایلات/ انهدام ۲ پایگاه تروریست‌ها در سوریه توسط جنگنده های روسیه